Duminica au loc alegeri locale in Romania. Coruptia generalizata care se regaseste la toate nivelurile politicii a luat poporului cheful sa mai mearga la vot.
Peste 17 milioane de romani sunt chemati la urne, duminica, sa aleaga primarii si presedintii parlamentelor locale, (consiliile judetene) din 41 de judete ale Romaniei.
Est greu de crezut ca participarea la vot nu va fi foarte scazuta: coruptia generalizata care macina clasa politica la toate nivelurile, local si national, descurajeaza populatia sa mearga la vot. Dupa ultimele sondaje, doar 40% dintre romani erau dispusi sa se deplaseze la urne.
Trei partide impart majoritar scena politica: Partidul Social Democrat, acum la putere, condus de premierul Adrian Nastase, care urmeaza o politica mai degraba neoliberala decat social-democrata.
Alianta Dreptate si Adevar, al carei program este lupta impotriva coruptiei si a saraciei, este condusa de catre primarul Bucurestiului si presedintele Partidului Democrat, Traian Basescu, si Theodor Stolojan, presedintele Partidului Liberal.
Al treilea partid este Partidul Romania Mare, partid nationalist si populist, condus de un fost poet de curte al lui Ceausescu, remarcat prin atitudinea sa negationista fata de Holocaust si xenofoba.
Lupta electorala cea mai urmarita este cea care ii opune pe primarul
Traian Basescu si Mircea Geoana, ministrul de Externe al Romaniei si caandidat al PSD, la Primaria Capitalei. Acesta din urma se bucura de o imagine publica disociata de cea a PSD, inecat in afaceri de coruptie.
Desi tatal ministrului de externe Mircea Geoana a fost mare general in timpul regimului dictatorial al lui Ceausescu, aceasta legatura nu-i va afecta cariera politica. Un mare numar de politicieni romani, printre cei mai puternici in Romania de azi, sunt fosti responsabi