Obiectivul acestui articol este de a pune in discutie un model de management in care feedback-ul, delegarea si coaching-ul sunt identificate ca tranzactii orizontale de tip "adult-adult". Acestea, o data operationalizate, genereaza, pe termen lung, eficienta manageriala ridicata si capacitate de invatare atat individuala, cat si organizationala.
Intentia mea este, inainte de orice, una de natura functionala: concluziile rezultate sa poata fi utilizate in activitatea manageriala curenta. Modelul propus rezulta din intersectia mai multor planuri. Ca "acoperire teoretica", am in vedere in mod specific: analiza tranzactionala; jocurile manipularii; teoria motivationala XY (McGregor); feedback-ul, delegarea si coaching-ul ca ingrediente ale managementului performant, transformational, caracteristic liderilor cu capacitate de invatare ("learning leaders"; leadership-ul, ca raspuns adaptativ la provocarile mediului inglobant. Ca argumente practice, aduc in sprijin experienta personala, amplificata prin experienta organizatiilor in care imi desfasor activitatea in materie de training si consultanta.
Modelul-cadru
In Analiza tranzactionala - instrument de comunicare si evolutie, Alain Cardon descrie trei tipuri distincte de roluri pe care le poate juca o persoana: parinte (P); adult (A), copil (C). Intre doua persoane, M si N, se genereaza tranzactii specifice, in functie de rolul pe care fiecare dintre ele (constient sau nu) il joaca. Pentru obiectivul prezentului studiu, presupun cunoscute conceptele de baza cu care opereaza analiza tranzactionala, folosindu-le fara a le detalia.
"Tot ceea ce e bun este... ilegal, imoral, sau ingrasa!"
In volumul citat, ca si in excelenta lucrare consacrata jocurilor manipularii, Cardon demonstreaza ca, in esenta, tranzactiile pe diagonala (indeo