Introducerea si utilizarea cimentului pe piata vor fi restrictionate incepand cu data de 1 ianuarie 2007, se arata intr-un proiect de hotarare aprobat saptamana trecuta de Guvern, prin care trei substante sunt introduse pe o lista de substante si preparate chimice periculoase.
Lista, aprobata tot printr-o hotarare de guvern, in martie 2003, cuprinde in prezent 44 de substante si preparate si este actualizata periodic. La propunerea Ministerului Economiei si Comertului, lista a fost extinsa cu inca trei substante: nonilfenol, etoxilat si ciment. Directorul executiv al Patrontului cimentului, Ion Crangasu, s-a aratat contrariat de masura Guvernului.
„De ce sa fie cimentul periculos? Nu are de ce sa fie. Cand intra in contact cu apa cimentul se intareste“, ne-a declarat acesta. Intrebat daca cimentul poate provoca o tragedie de genul aceleia de la Mihailesti, Crangasu a spus ca singura problema ce ar aparea in conditiile unei rasturnari a unui camion plin cu ciment ar fi aceea a imprastierii substantei pe carosabil.
Anumiti compusi din compozitia cimentului pot provoca iritarea pielii, insa acesta nu este un motiv, in opinia lui Crangasu, pentru a declara cimentul substanta periculoasa.
Decizia de saptamana trecuta a Guvernului survine in urma unei intregi balbaieli a autoritatilor pe marginea tragediei de la Mihailesti si a regimului de transport a substantelor periculoase.
Peste o suta de societati producatoare, transportatoare si beneficiare de substante periculoase, precum cea care a provocat catastrofa de la Mihailesti vor fi verificate de Autoritatea Nationala a Controlului (ANC).
Ministrul Ionel Blanculescu a estimat ca, in doua luni, vor fi finalizate controalele la firmele care lucreaza cu substante de risc, refuzand insa sa comenteze rezultatele de pana acum. Blanculescu a aratat ca, in mod cert, acci