“Praful toxic” aflat pe procesoarele si monitoarele computerelor contine substante chimice care pot duce la probleme de sanatate ale sistemului reproductiv sau nervos. Cel putin asa reiese dintr-un studiu realizat de citeva organizatii de protectie a mediului.
Studiul, publicat recent de Silicon Valley Toxics Coalition, Computer TakeBack Campaign si Clean Production Action, este printre primele care identifica prezenta unor substante chimice periculoase pe suprafata unor obiecte care au devenit o prezenta comuna in birouri si in locuinte.
Producatorii de echipamente electronice au inceput sa foloseasca diphenyl polibrominat (PBDE) si alte substante ignifuge in anii ‘70, argumentind ca aceste substante previn incendiile si nu pot iesi din carcasele de plastic.
Cercetatorii au colectat mostre de praf de la citeva zeci de computere din opt state americane, incluzind laboratoare universitare din New York, Michigan si Texas, birouri legislative din California si chiar dintr-un muzeu din Maine. Ei au efectuat teste pentru identificarea a trei tipuri de substante ignifuge brominate suspectate a fi periculoase pentru sanatate.
Afectiuni cerebrale si chiar ale aparatului reproducator
PBDE-urile, care au cauzat afectiuni cerebrale cobailor in numeroase experimente, sint apropiate unor alte substante periculoase (biphenyl policlorinat - PCB). PCB-urile sint folosite in stingatoarele de incendii, lumini fluorescente si izolatori lichizi inca din anii ‘20.
Agency for Toxic Substances and Disease Registry, organism din structura Departamentului american al Sanatatii, a confirmat, alaturi de alte organizatii, ca PCB-urile pot cauza afectiuni cerebrale fetusilor umani.
Cercetatorii nu au corelat inca in mod direct expunerea la PBDE-uri cu boli specifice sau afectiuni ale dezvoltarii umane. Specialistii de la