Datele partiale din primul tur de scutin arata ca PSD a pierdut o buna parte din resedintele de judet si, chiar daca ar cistiga infruntarea in resedinte unde rezultatele de pina acum ii dau prima sansa, se contureza rezultate mai slabe decit acum patru ani.
Dupa votul din 6 iunie partidul de guvernamint si-a adjudecat patru capitale de judet spre deosebire de Alianta PNL-PD care a cistigat sase (la Brasov si Rm. Vilcea concureaza candidati din Alianta) plus primaria Capitalei.
Victoria de la Bucuresti are nu doar valoare simbolica si anume pastrarea in portofoliul Opozitiei a unui teritoriu electoral de care PSD, in formele de pina acum, a fost sistematic tinut la distanta. La alegerile generale, voturile bucurestenilor pot contrabalansa rezultate favorabile pe care PSD le-ar obtine in cinci-sase orase maricele.
Declinul incontestabil de la sectoare arata, nu doar la primari ci si la compozitia consiliilor locale, cit de dura a fost sanctiunea alegatorilor pentru fosta administratie pesedista. Comparatia cu rezultatele din 2000, obtinute in capitalele de judet, ingroasa linia decaderii.
Potrivit unui raport pe care PDSR-ul de atunci il facea public dupa alegeri, la finalul celor doua tururi partidul isi trecea in cont 20 de capitale judetene. Celor patru obtinute acum din primul tur li se mai pot adauga inca sapte, judecind dupa procentele cu care cadidatii PSD au intrat in turul doi.
Chiar daca am adauga si orase in care rezultatele sint mai greu previzibile precum Buzau sau Botosani bilantul este oricum mai prost ca acum patru ani.
Se anunta dispute foarte interesante in resedinte de judet unde voturile candidatilor PRM vor fi la mare cautare printre rivalii din turul doi. Cei mai rivniti alegatori PRM sint fara indoiala la Cluj-Napoca. Voturile obtinute de Gheorghe Funar (20,7%) vor fi decisive. @N