Situatia de la Filosofie este cu atit mai grava, cu cit o astfel de acuzatie, fie si nefondata, poate distruge rapid cariera unui universitar. Nu izolate sint cazurile de acest gen in mediul universitar romanesc. Chiar daca, de fapt, uneori sint dezvaluite doar pentru a rezolva niste conflicte de interese intre profesori.
Toti, Nietzsche, si toti trei?
Primul caz semnalat a fost cel al prof. univ. dr. Mihai Nistor. Acesta a fost acuzat ca a publicat in lucrarea „Fenomenologia religiilor” (Editura Cantes, Iasi, 1999) fragmente dintr-un volum sovietic aparut in anii '60, „Calauza ateistului”. Al doilea caz se refera la cartea „Figuri ale puterii”, semnata de conf. dr.
George Neamtu, de la Catedra de Sociologie si Asistenta Sociala, al carei ISBN (International Standard Book Number) coincide cu cel al altei carti publicate la Editura Junimea. Pe linga aceasta acuzatie de fals, prof. univ. dr.
Doina Balahur, colega de catedra cu George Neamtu, a depus patru sesizari la Decanatul Facultatii de Filosofie, ilustrind faptul ca fragmente intregi din cartea acestuia au fost extrase din mai multi autori francezi, fara a cita sursele, asa cum o cere legea dreptului de autor.
Din comisia alcatuita de conducerea Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” pentru a analiza aceasta situatie, facea parte si prof. univ. dr. Nicolae Rambu, seful Catedrei de Hermeneutica si Istoria Filosofiei.
Imediat dupa intocmirea raportului comisiei, cotidianul „Lumea ieseanului” din 29-30 mai a publicat cu litere de-o schioapa urmatorul titlu: „Plagiat ingrozitor la Universitatea «Al. I. Cuza»”. Astfel, Facultatea de Filosofie a primit a treia lovitura, articolul incriminindu-l chiar pe reprezentantul Facultatii in comisie, profesorul Nicolae Rambu.
Un fals cu iz de furt intelectual
Pina acum, George Neamtu „s-a bucurat” de un tra