Introducerea pragului electoral de 5 la suta pentru obtinerea de mandate in consiliile judetene si locale a imputinat serios numarul de partide care acced in structurile de tip "parlamentar" ale administratiei publice.
Daca, dupa scrutinul din iunie 2000, in cele 41 de consilii judetene si in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (pentru care votul este dat pe criterii preponderent politice), erau reprezentate 13 partide si formatiuni politice - unele obtinand chiar mai putin de un procent din numarul voturilor exprimate -, rezultatele alegerilor din 6 iunie prefigureaza "supravietuirea" a doar sase
dintre ele. Peste pragul electoral au trecut numai partidele reprezentate in Parlament - PSD, PNL, PD, PRM, UDMR si PUR. Asa cum le place mai-marilor lui sa declare de trei zile incoace, PSD a castigat sapte procente: de la 27,26 la suta ai PDSR din 2000 la 33,15 % acum, dupa rezultatele partiale furnizate de Biroul Electoral Central, ieri dimineata.
Si mai mult a crescut PNL, care a obtinut, in 2004, 16,3 procente, fata de scorul modest (6,96%) realizat acum patru ani, pe vremea cand se afla la guvernare si "indraznea" sa participe la alegeri fara umbrela CDR.
Celalalt partid-fanion al Opozitiei, PD, a inregistrat, la randu-i, un salt important, tinand cont de seismele din interior si de crunta batalie cu atotputernicul PSD, care i-au slabit infrastructura din teritoriu si i-au imputinat randurile: 13,15% (2004) - 9,95% (2000).
Schisma radicali-moderati nu pare sa fi adus mari prejudicii UDMR, al carei rezultat se invarte tot in jurul procentului de 6 la suta (5,95 - 2004, 6,35 - 2000). In ciuda asteptarilor uriase ale lui C.V. Tudor, rezultatul obtinut de PRM este modest - 7,90 la suta, un castig de numai 1,3 puncte fata de alegerile de acum patru ani.
Sapte partide scoase din distributie
De la