Software-ul open-source, aflat intr-o puternica ascensiune, si-a fixat urmatorul obiectiv de cucerit: calculatorul de pe biroul dumneavoastra.
Ceea ce acum cativa ani parea doar o gluma, in curand ar putea deveni o cruda realitate pentru gigantul Microsoft. Compania lui Bill Gates are de ce sa isi faca griji: Linux, fratele mai sarac al Windows, a pornit ofensiva pe piata computerelor desktop, informeaza Wall Street Journal Europe.
Tehnologia Unix, pe care se bazeaza si Linux, este in prezent cea mai utilizata la nivel mondial pe servere si alte computere cu rol esential in administrarea si securizarea retelelor informatice. Unix si Linux reprezinta, practic, coloana vertebrala a Internetului, dovedindu-se o alegere mult mai flexibila si mai sigura pentru acest domeniu decat orice produs al Microsoft, afirma comentatorul Wall Street Journal. Cu alte cuvinte, Linux este alegerea preferata a expertilor in informatica.
Acestia reprezinta insa un procent foarte mic din numarul total al utilizatorilor de calculatoare.
Avantajele Linux, recunoscute de cei care "se pricep", sunt contracarate de o serie de "amanunte" care pot da mari batai de cap utilizatorilor neexperimentati. Linux nu are o interfata grafica prietenoasa, iar accesul nemijlocit pe care il ofera la resursele hardware ale computerului se poate usor transforma in dezastru pentru incepatorul care da comenzi fara sa stie prea bine la ce folosesc.
Cu toate acestea, suporterii Linux sunt optimisti. Ei spun ca tehnologia este suficient de matura, iar momentul potrivit pentru cucerirea pietei largi a venit.
David contra Goliath
Linux, ca majoritatea programelor open-source, este rezultatul eforturilor unei comunitati deschise de programatori, care lucreaza continuu, multi din entuziasm, pentru a il imbunatati.