Ziaristi din presa centrala si magistrati - purtatori de cuvant de la instantele din Capitala s-au intalnit ieri la Centrul Cultural Maghiar, pentru a definitiva programul "Ghid de bune practici in relatia presa - Justitie", finantat de Uniunea Europeana prin Programul Phare 2001.
Relatia Presa - Justitie functioneaza deficitar in Romania intrucat, pe de o parte, magistratii arunca vina pe ziaristi pentru imaginea deplorabila a Justitiei, iar pe de cealalta parte ziaristii acuza ca nu pot avea o comunicare profesionala cu Justitia, din pricina nerezolvarii problemelor legate de birourile de presa de la instante si parchete.
Desi au trecut cativa ani de cand Legea 544/2001, privind accesul la informatiile de interes public, a obligat instantele si parchetele sa-si organizeze birouri de presa si purtatori de cuvant, aceste organisme functioneaza anevoios. Magistratul nu e disponibil pentru ziaristi atunci cand are zi de judecata sau de ancheta.
Cu mici exceptii, el nu are nici telefon mobil, computer sau fax, pentru a putea comunica. Vina pentru nerezolvarea acestor neajunsuri este pasata ca la un joc de ping - pong: instantele pun pe seama Ministerului Justitiei lipsa dotarilor, in timp ce ministerul sustine ca este datoria sefilor de instante sa asigure logistica necesara.
Cert este ca legea interzice categoric magistratilor sa detina functii publice, cu exceptia celor didactice din institutii de invatamant superior. Nimeni nu respecta insa aceasta prevedere legala, magistratii - purtatori de cuvant functionand atat ca ofiteri de presa (e drept neremunerati), dar si ca judecatori.
Uneori ei apar si in procesele de presa in care sunt judecati ziaristii, fapt care constituie o alta incompatibilitate.
Dezbaterile de ieri dintre jurnalistii juridici si purtatorii de cuvant de la Ministerul Justitie