- Domnule guvernator, afirmati recent ca preferati o inflatie mai mica unei cresteri economice mai mari. Iata ca cifrele pe primul trimestru arata o economie expandata, ce nu tine cont de - Domnule guvernator, afirmati recent ca preferati o inflatie mai mica unei cresteri economice mai mari. Iata ca cifrele pe primul trimestru arata o economie expandata, ce nu tine cont de preferintele dumneavoastra. Ce pericole se pot ascunde "sub presul" acestei cresteri economice?
- O crestere economica mai inalta decat ne-am propus nu e neaparat semnalul unei supraincalziri, dar exista un risc in acest sens. Observam insa ca economia reala incepe sa reactioneze la stimulii cererii: avem o crestere a productiei industriale mai mare decat in 2003, investitiile se mentin la un nivel inalt, iar evolutia exporturilor este o surpriza fericita.
Pe de alta parte, intr-adevar, cererea interna este mai mare decat ne-am fi asteptat. Sunt mai prudent la o cerere economica bazata pe un consum intern, pentru ca intr-o tara ca Romania ea poate sa fie o capcana si inclin mai degraba pentru una bazata pe exporturi, mai greu de realizat intr-un an electoral.
- Ce se va intampla daca, pe fondul majorarii salariilor si al umflarii arieratelor, economia va continua sa creasca mai mult pe consum?
- Nu este obligatoriu ca o crestere economica de 6% sa insemne cresterea inflatiei, dar cresterea importurilor peste anumite limite are un potential inflationist. Eu sunt increzator nu doar ca vom atinge tinta, ci ca vom reusi o inflatie undeva intre 8 si 9 la suta. S-ar putea ca anul acesta sa avem o crestere economica de sase la suta si o inflatie de 8,5 la suta, dar riscurile se pot acumula in tensiuni pe segmentul importurilor care ne-ar periclita tinta de inflatie pentru 2005. Or, ar fi de dorit ca dezinflatia si cresterea economica sa se impace pe un termen mai indelungat.