Pentru a avea lapte de calitate firmele din domeniul prelucrarii si fabricarii produselor lactate si a branzeturilor sprijina crescatorii de animale pentru a-si deschide microferme ecologice. Grupul LaDorna va infiinta in acest sens 50 de astfel de microferme in judetul Suceava, firma angajandu-se sa cumpere laptele de la fermierii cu care a incheiat parteneriate.
Grupul a incheiat 50 de contracte cu crescatori de animale din zona. Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 70.000 de euro pentru fiecare ferma, din care firma acopera jumatate, iar diferenta este asigurata din fonduri de la stat (potrivit sprijinirea crescatorilor de taurine).
"Este un mod modern de a produce lapte de calitate si astfel sa evitam acest sistem irational si neeconomic de colectare a laptelui de la 14.000 de fermieri", ne-a declarat Jean Valvis, presedintele grupului. Prin contractul semnat cu cei 50 de fermieri, acestia vor asigura necesarul de lapte pentru firma LaDorna pentru o perioada de 5-6 ani.
"Ferma este practic a fermierului, doar ca trebuie sa ne livreze noua laptele produs de ei. Este foarte profitabil pentru ei, activitatea garantand venituri intre 600 si 800 de euro pe luna", a precizat Valvis. Produsele obtinute din laptele colectat de la aceste microferme vor fi vandute atat pe piata interna, cat si la export.
Piata interna este in acest moment impartita intre patru sau cinci procesatori mari de lapte, respectiv Hochland, Covalact si Napolact, alaturi de grupul LaDorna, firme care acopera mai mult de jumatate din piata de branzeturi si lactate din Romania. Piata de profil are insa un imens potential, spune reprezentantul LaDorna, mai ales in conditiile negociate de Romania cu Uniunea Europeana.
"Obtinerea unei cote de 3,3 miliarde de tone de lapte anual este un succes pentru Romania. Grecia si Italia au gresit