Marea coruptie este aproape invizibila in rezultatele luptei declarate de autoritati impotriva acestui flagel, in schimb, proportiile inimaginabile pe care fenomenul le-a capatat in Romania sunt subliniate, din cand in cand, in discursurile pur teoretice ale celor care au misiunea de a-l elimina.
Ieri, a venit randul procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, sa explice, cu ocazia unui seminar international pe teme de criminalitate si justitie, desfasurat zilele acestea la Bucuresti, ca, in ultimii zece ani, infractorii romani au reusit sa se organizeze in structuri criminale bine puse la punct, care se bucura de protectia functionarilor publici corupti si care au ajuns, in cele din
urma, sa acapareze sectoare intregi ale economiei romanesti. Pe de alta parte, Botos a atras atentia ca fenomenul infractionalitatii a devenit atat de puternic si de diversificat, incat nu mai poate fi contracarat cu metodele de investigatie si pregatirea de care dispun in prezent procurorii romani.
Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat ca cei care actioneaza in domeniul traficului de droguri sau de persoane, impreuna cu cei care comit fraude bancare, au constituit grupari bine structurate, cu multe ramificatii si puncte de sprijin atat pe teritoriul Romaniei, cat si in afara ei.
Aceste grupari folosesc o mare parte din profiturile obtinute din infractiuni pentru a corupe functionari publici, acestia asigurand in schimb sprijin direct, protectie sau pur si simplu neinterventia lor in activitatile desfasurate de infractori.
„O alta tendinta constatata este aceea ca, prin spalarea banilor obtinuti din infractiuni, gruparile criminale acapareaza zone sau intregi sectoare economice, creand, astfel, aparenta unor afaceri licite“, a afirmat Botos.
Concluziile de mai sus au fost prezentate de procurorul general al Romaniei in