Dupa luni bune de calcule, negocieri si discutii, definitivarea propunerilor de modificare a Codului Fiscal, prevederi care ar fi trebuit deja terminate, a ramas la stadiul de intentie anuntata.
Intarzierile in adoptarea noilor masuri, care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005, sunt puse pe seama greutatilor de coordonare a diferitelor cereri si de incadrarea in indicatorii bugetari pentru 2005. Poate de aceea propunerile de reducere a fiscalitatii au mai fost dezbatute inca o data, ieri, de economistii partidului de guvernamant.
Cota unica ramane doar subiect de discutii
Astfel, potrivit unor surse autorizate din Ministerul Finantelor Publice (MFP), ministrul de resort a solicitat o intrunire a specialistilor in economie ai Executivului pentru a dezbate problemele legate de strategia fiscala pentru 2005. Dupa cum ne-au informat sursele citate, ideea cotei unice de impozitare a persoanelor fizice are toate sansele sa fie abandonata, cel putin pentru anul viitor.
Reamintim ca, potrivit oficialilor MFP, costurile aferente actualului sistem de impozitare a veniturilor persoanelor fizice se ridica, anual, la peste 30 milioane de euro, bani cheltuiti din bugetul de stat.
"Decizia adoptarii modificarilor s-a intarziat pentru ca trebuie corelate cerintele de constructie a bugetului pe 2005 cu problemele legate de conditionalitatile Uniunii Europene de incadrare in limitele deficitului bugetar.
Este o lucrare foarte complexa, trebuie sa mai tinem cont si de efectele adoptarii legislatiei comunitare, de constrangerile FMI si de solicitarile reprezentantilor mediului de afaceri", ne-a declarat, ieri, Maria Manolescu, secretar de stat in MFP.
Strategie fiscala pana in 2007
Pe durata negocierilor, informatiile privind prevederile Codului Fiscal ce vor fi aplicate din 2005 au fost mai mult sau