Dupa doua luni de cand au fost luati ostatici de militanti irakieni din asa-numita "Brigada verde a lui Mahomed", Umberto Cupertino, Maurizio Agliana si Salvatore Stefio, civili care lucrau pentru firme care participau la reconstructia Irakului, au fost eliberati printr-o operatiune-fulger a trupelor americane si poloneze, fara varsare de sange si fara sa fi fost tras nici un singur foc de arma.
Duminica, 6 iunie, o sursa a serviciilor secrete italiene a furnizat informatii considerate credibile despre locul unde erau tinuti cei trei italieni, impreuna cu un intreprinzator polonez. Pentru a demonstra ca a stat intr-adevar de vorba cu cei trei, sursa a dat anumite indicii inedite privind familia unuia dintre acestia.
Prin urmare, fortele americane au interceptat zeci de convorbiri din zona prin satelit si, inserand anumite cuvinte-cheie intr-un sistem computerizat, au putut obtine indicii suplimentare. Curand, trupele coalitiei supravegheau casa in care se aflau ostaticii. Astfel, au constatat ca, marti dimineata, acestia erau paziti doar de doi irakieni, unul in afara, altul inauntru casei.
Era ocazia ideala pentru o interventie. Imobilul a fost incercuit, iar irakienii, confruntati cu o forta mult superioara numeric, nu au opus rezistenta si au fost arestati.
Detaliile sunt inca neclare, iar meritul operatiunii si-l asuma atat polonezii (care se pare ca au avut intr-adevar contributia principala, prin intermediul serviciilor lor secrete care erau pe urmele cetateanului polonez Jerzy Kos, si el tinut ostatic), cat si americanii.
De asemenea, este neclar daca ostaticii se aflau la sud de Bagdad, cum a declarat comandantul trupelor SUA din Irak, generalul Ricardo Sanchez, sau la Ramadi, la 110 km vest de capitala, cum sustin sursele poloneze. Este cert insa ca acestia au fost mutati de mai multe or