De doua zile s-a deschis licitatia subterana pentru castigarea presedintiilor in Consiliile judetene. Votul de duminica, cu foarte putine exceptii, n-a oferit majoritate in miniparlamentele judetene unui singur partid sau Aliantei "Dreptate si Adevar".
Negocierile se poarta de 48 de ore, dupa aflarea scorurilor finale, pentru a se obtine controlul asupra posturilor de conducere in aceste consilii. De fapt, adevarata miza sunt scaunele baronilor, cei care au dovedit ca, din pozitia de presedinte de CJ, controleaza toate fondurile care se ruleaza intr-un judet.
In vreme ce la centru cele patru formatiuni din actuala opozitie care au trecut pragul localelor (PSD, PNL, PD, PRM, PUR) se feresc sa semneze un protocol politic national, in filiale a inceput negotul cu voturi. La Valcea, de pilda, Emilian Francu, presedintele organizatiei PNL, recunostea public, intr-o conferinta de presa, ca propunerile PSD au ajuns la 100.000 de euro (4 miliarde de lei).
Potrivit unor surse locale, aceasta suma ar fi pusa in joc pentru a obtine sprijinul a patru consilieri din opozitie, care sa propulseze un reprezentant al PSD ca presedinte al consiliului. In judete mai bogate, cum ar fi Bacau sau Ilfov, licitatia a urcat chiar pana la patru miliarde/vot. In judetele mai sarace din Oltenia, tariful este mai modest: doar 2 miliarde.
La Constanta, unde PSD sta destul de bine de unul singur, oferta catre PRM se zice ca nu va trece de 1 miliard de lei, mai ales ca, in vechiul consiliu, recompensa pesedista pentru "colaborationistii" din partidul lui C.V.Tudor a fost o limuzina de 50.000 de euro, plus cateva posturi in CA-uri. Potrivit unor surse din PSD, exista insa si targuieli in sens invers.
La Buzau, de pilda, exista informatia ca unii reprezentanti ai partidelor de opozitie mai bine plasate au incercat o racolare contra cost a un