Cu numai o zi inainte de incheierea campaniei electorale pentru alegerile locale, cateva ONG-uri au publicat in ziare un manifest intitulat „Incepeti curatenia in orasul dumneavoastra!“ Citez un pasaj din document: „«Coalitia pentru un Parlament curat» face publice biografiile unor candidati la primarie din sapte orase majore ale tarii care NU ating standardele unei
politici curate si unei administratii oneste“.
Ce au facut amintitele ONG-uri mi se pare ca este o noua demonstratie (si inca una magistrala) a felului in care joaca de-a criteriile si principialitatea pot sa compromita pana si ideile cele mai stralucite. Si a felului in care, din aceeasi cauza, organizatii cu o carte de vizita respectabila risca sa-si puna in cauza seriozitatea si credibilitatea.
Asadar, o „Coalitie pentru un Parlament curat“ ocupandu-se de „curatenia“ de la primarii. Critica cea mai serioasa care trebuie adusa initiativei in discutie este lipsa de obiectivitate. Un prim exemplu il avem in „criteriile“ dupa care au fost alese cele „sapte orase majore ale tarii“.
Faptul ca patru dintre ele au fost Bacaul, Clujul, Constanta si Iasiul, unde alianta liberalo-pedista a avut contracandidati dintre cei mai puternici (ma refer in special la Sechelariu, Funar, Ioan Rus si Mazare, trecuti cu totii pe „lista neagra“ a „Coalitiei“), faptul acesta, spun, mie unuia mi-a sugerat ca s-a operat cu criterii politice partizane.
Tot asa se explica, cred eu, si neincluderea Capitalei printre „orasele majore ale tarii“.
Iar asta ma tem ca s-a intamplat numai din cauza ca Traian Basescu, candidatul aliantei liberalo-pediste, se afla intr-un conflict flagrant cu practic toate criteriile anuntate pentru candidati - acuzatii de implicare in acte de coruptie, in afaceri private cu statul si de colaborare cu Securitatea.
Altfel spus, d-l Basesc