Bolile saraciei, pe care autoritatile sanitare le credeau eradicate si despre care studentii la medicina nici macar nu mai studiaza in facultate, incep sa reapara in tara noastra.
Romania, tara cu pretentii de integrare in Uniunea Europeana, se confrunta cu din ce in ce mai multe cazuri de pelagra, autoritatile sanitare descoperind mai multi pacienti de la an la an, fapt ce spune destul de multe despre nivelul de trai din tara noastra.
Desi se credea ca pelagra a disparut de mult, nutritionistii si dermatologii spun ca este mai actuala ca niciodata, afectand in special taranii care muncesc mult si se hranesc prost. Recent, medicii din Vrancea au descoperit un caz de pelagra in randul taranilor din judet. Potrivit specialistilor, cazul nu este singular.
In urma cu cateva zile, la Sectia dermatologie a Spitalului Judetean Focsani, judetul Vrancea, un batran din satul Suraia a fost diagnosticat cu pelagra, cadrele medicale constatand ca barbatul suferea de o forma avansata a bolii. Ion O. avea crapaturi dureroase pe piele, ulcere ale mucoasei bucale, tulburari de vedere, unghiile i se rupeau extrem de usor si se plangea de oboseala cronica.
Medicii i-au administrat vitamine, dar i-au indicat si un regim alimentar bogat in proteine, lipsa acestora fiind principala cauza a aparitiei bolii. „Ca in fiecare an, in aceasta perioada, au aparut mai multe cazuri de pelagra.
Aceasta boala sociala este de dorit a se afla in evidenta medicilor specialisti, pentru ca o agravare a simptomatologiei costa de 20-30 de ori mai mult decat tratamentul la domiciliu“, a declarat doctorul dermatolog Gheorghe Dutescu.
Daca autoritatile au considerat ca pelagra a fost eradicata, in ultimii ani, mai ales dupa anii ’94, ’95, boala s-a facut simtita din ce in ce mai mai des printre romani. „Pe la mijlocul anilor ’60, pelagra a fost eradicata. @