Nici nu s-au terminat bine alegerile, ca a si inceput vechea poveste cu racolatul alesilor adversarilor. In unele localitati din judetul Constanta PSD a amenintat consilierii PNL cu pierderea serviciului daca nu trec la partidul de guvernamant. Pe de alta parte, responsabili ai Aliantei D.A.
au afirmat ca, la nivelul CGMB, deja sunt o serie de consilieri PSD care ar fi dispusi „sa se predea“ si sa treaca de partea „puterii municipale“.
Reprezentantii societatii civile, concret cei din Societatea Academica Romana (SAR), au venit cu un set de propuneri care sa impiedice migratia alesilor locali si parlamentari. Se propune ca toti alesii locali, inainte de preluarea posturilor, sa remita conducerilor partidelor din care fac parte o demisie in alb, iar, in cazul in care parasesc partidul, sa renunte la calitatea de ales.
De asemenea, se propune ca toate partidele politice sa incheie un pact prin care sa se angajeze ca nu vor intreprinde demersuri pentru racolarea de consilieri, primari si parlamentari de la alte partide.
Interesant este modul in care oficialii partidelor politice „raspund“ la aceste propuneri.
PSD nu pare entuziasmat. Octav Cozmanca spune ca „intentia societatii civile este buna, dar mai util este proiectul de lege care se afla deja in Parlament“. „Ceea ce propune societatea civila se poate face, dar nu obliga decat moral alesii. Juridic nu-i obliga“.
Intrebat daca este de acord cu un pact „antiracolare“ intre partide, el spune: „In principiu, nu avem nimic impotriva. Dar acest lucru trebuie discutat in cadrul Delegatiei Permanente a partidului“.
Mult mai decisi sunt cei din PD. „Sunt intru totul de acord cu propunerile SAR. Intr-o prima etapa, aceasta este solutia ideala pentru a impiedica alesii locali sa treaca de la un partid la altul. Urmeaza etapa a doua, cand solutia propusa de SAR ar urma