Considerata “sfinta” in strainatate, vacanta la romani ramine un lux, un vis pentru “la anu’, cind vom avea mai multi bani”. Cel putin asa rezulta din studiile si cercetarile profesionale intocmite in ultimii ani. Concluzia INSOMAR, de exemplu, dupa un astfel de sondaj a fost ca 52a din romani au stat acasa in ultimii trei ani.
Este de asteptat ca lucrurile sa se schimbe insa, mai ales ca, in ultimii ani, bancile care opereaza in Romania se intrec in oferte de credite pentru vacanta, care de care mai atractive. Pentru aceasta este insa nevoie si de o schimbare de mentalitate. In strainatate, vacanta pe credit este o solutie uzuala si convenabila.
La noi, oamenii se feresc de regula de imprumuturi la banci, iar atunci cind recurg la ele o fac pentru satisfacerea unor nevoi “importante” - achizitia de centrale, modernizarea locuintei,
nu pentru un “moft” de-o saptamina.
Studiul INSOMAR arata ca, anul trecut, 76a din romani si-au programat concediul vara, “tintele alese” fiind marea - 22a, muntele - 17a, o statiune balneoclimaterica - 9a si strainatatea - 5a.
Aceeasi cercetare arata cum isi petrec vacanta romanii vara: 16a stau acasa si se odihnesc; 15a rezolva o sumedenie de treburi “restante”; 8a se duc in vizita la prieteni sau rude, in alte localitati sau la tara; 7a se gindesc la un circuit turistic prin tara si 1a vor sa viziteze monumente si locuri deosebite.
O cercetare similara a companiei Daedalus Consulting arata ca cei mai hotariti sa se distreze intr-o statiune, in vacanta, sint tinerii sub 30 de ani, persoanele cu venituri medii si cei cu educatie superioara. Persoanele sub 30 de ani prefera marea, cele cu virsta peste 45 de ani opteaza clar pentru munte.
Buzunarul propriu, principalul finantator
Cei care dau din umeri si spun ca stau acasa aduc drept argument lipsa resurselor financiare -