Aparitia memoriilor lui Gabriel Garcia Marquez in 2001 a fost deja numita in multe ziare din lumea intreaga evenimentul editorial al deceniului. Iata ca in 2004 cartea de amintiri a celebrului scriitor sud-american apare si in romaneste, cu titlul “A trai pentru a-ti povesti viata”, in traducerea Tudorei Sandru Mehedinti, la Editura RAO.
Cartea s-a lansat mai intii la recentul tirg Bookarest, apoi, saptamina aceasta, la Ministerul Culturii, in prezenta oficialitatilor ministeriale si diplomatice.
RAO a publicat in ultimii ani toate editiile romanesti ale lui Gabriel Garcia Marquez, intr-o colectie care-i poarta numele si in care au aparut “Toamna patriarhului”, “Dragostea in vremea holerei”, “Generalul in labirintul sau”, “Cronica unei morti anuntate” si, bineinteles, celebrul “Un veac de singuratate”.
Prima parte a memoriilor lui Gabriel Garcia Marquez a aparut simultan in Spania, Mexic, Argentina, Columbia si a avut un succes iesit din comun.
Cele peste 600 de pagini s-au vindut in milioane de exemplare, cititorii s-au batut literalmente pe ele, in Mexic exemplarele au fost transportate in camioane blindate si pazite de armata, toate editurile mari din lume au fost in competitie pentru obtinerea traducerilor.
Nici nu e de mirare, pentru ca Marquez este poate cel mai celebru scriitor in viata, un scriitor din categoria celor care au reusit sa aiba si un urias succes de public si sa fie si apreciati la superlativ de catre specialisti pentru valoarea lor literara.
In acest sens se desparte, de pilda, categoric de Paulo Coelho, care a dat nastere unui fenomen editorial ca amploare a vinzarilor, dar despre a carui valoare literara nici un critic serios nu poate sa garanteze.
In schimb, despre romanul cel mai cunoscut al lui Marquez, “Un veac de singuratate” (1967), se spune ca este cea mai buna