Rezultatul alegerilor locale a dus la crearea a doua centre de greutate in politica romaneasca: PSD si Alianta PNL-PD, si la aparitia a doua partide arbitru: PUR si PRM. Analistii politici spun ca apropierea PRM de polul reprezentat de PSD nu este surprinzatoare, pentru ca intre cele doua partide exista deja o “complicitate“, si ca alipirea PUR este mai potrivita la polul celalalt.
Poluri politice dupa locale
Analistii politici comenteaza regruparea de forte de dupa rezultatul alegerilor locale si spun ca s-au conturat doua centre de greutate: PSD si Alianta PNL-PD.
MONICA IORDACHE
Ambitia PSD, pe de o parte, si a Aliantei PNL-PD de cealalta, de a obtine suprematia in consiliile locale si judetene, a dus la formarea unor coalitii politice neasteptate. Daca pana la alegerile locale, PRM era formatiunea de care se fereau toate celelalte forte politice, acum PSD si Alianta PNL-PD alearga dupa sprijinul lui Vadim.
Liderul PSD, Adrian Nastase declara, chiar la ultima reuniune a TSD, din aprilie, ca partidul sau nu poate sa aiba un dialog politic cu PRM si ca Vadim este un “impostor politic“. De asemenea, si liderii Aliantei PNL-PD au declarat in repetate randuri ca nu vor colabora cu PRM.
ATRACTII. Presedintele Societatii Academice din Romania, Alina Mungiu, spune ca apropierea dintre PSD si PRM nu este surprinzatoare. “Numai intamplator oamenii care sunt in PRM nu sunt in PSD si invers, practic pe cele doua partide nu le desparte nimic.
Singura problema a PRM este aceea ca votantii sai sunt opozanti ai regimului actual si multi cred ca, prin colaborarea cu PSD, partidul lor preferat nu reprezinta o altenativa politica puternica. Daca PRM va continua sa demonstreze ca nu este decat un partid de la buzunarul de la piept al PSD isi va pierde treptat votantii“, comenteaza Mungiu.