Utilizarea Sistemului National de Apeluri de Urgenta 112 nu va rezolva problema timpului in care masinile de interventie ajung la locul accidentelor din Bucuresti.
Traficul din Capitala si ambuteiajele nu permit respectarea timpului mediu inregistrat in Europa in care masinile de Ambulanta, Pompieri sau Politie ajung la adresa la care au fost solicitate, ne-au declarat reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), institutia care administreaza acest sistem.
"Media europeana privind timpul de ajungere la locul accidentului este intre 1 si 5 minute. In practica, acest lucru nu se poate realiza in Bucuresti, din cauza traficului intens si ambuteiajelor", au afirmat oficialii STS.
Sistemul 112 costa 40 milioane de euro
Costurile implementarii Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 se vor cifra la 40 milioane de euro, bani ce provin din fondurile operatorilor de telecomunicatii. Sistemul-pilot a fost testat mai intai in Capitala, incepand cu data de 15 mai, iar pe 15 iunie va fi lansat oficial, in urma finalizarii cu succes a testelor.
Acest sistem este realizat prin crearea unor centre de preluare a apelurilor de urgenta si dotarea acestora cu un sistem operativ de telecomunicatii, destinat anuntarii, receptionarii, prelucrarii si transmiterii catre serviciile solicitate a apelurilor de urgenta centralizat si unitar.
Operatorii retelelor publice de telefonie fixa si mobila trebuie sa directioneze apelurile clientilor la numarul 112 prin reteaua RomTelecom.
Pregatirile, finalizate pentru inca 18 judete
In perioada urmatoare, Sistemul 112 va fi extins in Constanta, Ploiesti, Slobozia si Brasov. De asemenea, au fost finalizate spatiile necesare pentru extinderea sistemului la 18 centre judetene de preluare a apelurilor de urgenta, dar acestea nu au fost inca dot