Justitia romana spune deocamdata adio Europei. Ministrul Cristian Diaconescu a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul Congresului Avocatilor de la Costinesti, ca Romania nu a primit inca confirmarea din partea Uniunii Europene a faptului ca statul de drept functioneaza.
El a avertizat astfel ca daca nu vom inchide capitolul de negociere privind Justitia, integrarea Romaniei in structurile europene se va amana dincolo de 2007, pentru un termen indefinit. Ministrul Justitiei si-a regasit insa optimismul si a apreciat ca "nimic nu este pierdut": "Sunt convins ca putem sa asimilam normele europene in timp util si ca din 1 ianuarie 2007 vom aplica dreptul Uniunii.
Daca vom esua insa din cauza Justitiei, daca nu muncim la acest capitol va fi numai vina noastra si nu va exista nici un fel de scuza. Va trebui sa constientizam atunci faptul ca nu din orgoliul cuiva nu am aderat, ci pentru ca realitatea nu ne-a recomandat ca pe un stat european", a adaugat Cristian Diaconescu.
Totodata, ministrul a realizat in termeni critici si o radiografie a Justitiei romane actuale. El a aratat in acest sens ca in Romania inca se mai pronunta solutii diametral opuse asupra acelorasi spete, de catre aceleasi instante. Diaconescu a identificat si calcaiul vulnerabil al actului de Justitie: "Nu coruptia reprezinta problema Justitiei, ci lipsa de pregatire a unor magistrati.
Intrebati-va cati magistrati sunt capabili la aceasta ora sa aplice dreptul bancar, de exemplu?"
In opinia ministrului, Justitia romana va imbraca robele Uniunii Europene, atunci cand "cel ce se judeca la Paris sau Bruxelles va fi judecat si la Bucuresti in conditii egale", iar asupra carierei magistratilor va dicta exclusiv Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si nici un alt organism.
Cristian Diaconescu a mai subliniat pe de alta par