Guvernul a promis sambata dublarea salariilor minime pe economie pana in anul 2008. Analistii economici considera ca atingerea promisiunilor se poate face numai prin restructurare si crestere economica de cel putin 10% pe an.
Eng;ish version
DANIELA IVAN
Marian Sarbu, ministrul delegat in relatia cu partenerii sociali are o tolba plina de vesti bune: salariul minim pe economie se va dubla in 2008 fata de anul 2004, crescand de la echivalentul a 66-68 euro, cat este in prezent, la 118 euro.
Evolutia salariilor pentru urmatoarea perioada are in vedere un salariu minim pe economie de 75 euro in 2005, 89 euro in 2006, 108 euro in 2007, iar in 2008 va fi de 118 euro. “Aceste majorari salariale vor fi negociate cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana.
Aceasta formula ar putea fi imbunatatita prin negocieri ale Guvernului cu sindicatele si patronatele, dar cu efecte pe salariu mediu“, a mai spus ministrul Marian Sarbu. Sarbu a spus ca din 2001, salariul minim aproape s-a triplat, tinand cont de faptul ca a crescut de la un milion de lei la 2,8 milioane de lei.
Ministrul a recunoscut insa ca daca se ia in calcul rata inflatiei, cresterea este de numai 50%.
De unde bani?
“Cifrele anuntate de domnul Sarbu ridica multe semne de intrebare. O socoteala facuta din deget“, adica fara calculator, arata ca pentru a dubla salariile in sapte ani ai nevoie de o rata de crestere economica de 10% pe an.
Deci, pentru majorarea anuntata in patru ani ai nevoie de o rata de crestere de 18% pe an“, considera Daniel Daianu, profesor de economie, fost ministru de Finante. El opineaza ca acest ritm de crestere este enorm. “Daca luam in calcul si aprecierea leului fata de euro pe care o anticipam ca urmare a cresterii economice procentul de 18% ar putea cobori spre 8-9%. Este enorm