Gasirea unui loc de munca in Bucuresti devine, pe an ce trece, tot mai dificila. Numarul mare de absolventi, precum si dorinta provincialilor de a se stabili in “orasul tuturor posibilitatilor”, a dus la o aglomerare pe piata muncii din Capitala. Daca altadata economistii si juristii erau la mare cautare, astazi, acestia au putine sanse de a-si gasi un job in domeniu.
Proiectantii, inginerii si chimistii nu mai sint doriti de nimeni. Viitorul apartine informaticienilor, constructorilor, ospatarilor, croitorilor, vinzatorilor, bodyguarzilor si micilor meseriasi. Majoritatea tinerilor viseaza sa se faca juristi sau economisti. Dar cea mai mare dorinta a lor este sa plece din tara.
“Multi absolventi vor sa ramina in Capitala”
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei, in fiecare an, de pe bancile liceelor bucurestene ies aproximativ 20.000 de absolventi. La rindul lor, facultatile “arunca” pe piata muncii peste 25.000 de licentiati in diverse domenii. Nivelul studiilor si experienta profesionala, de cel putin doi ani, sint doua atuuri care au un cuvint greu de spus in fata angajatorului.
De asemenea, cunoasterea a cel putin doua limbi straine, informatii in domeniul comunicarii si detinerea carnetului auto sint conditii esentiale pentru a gasi o slujba bine platita.
Conform ultimelor date publicate de BestJobs, 80% din persoanele aflate in cautarea unui loc de munca fie sint studenti, fie au terminat facultatea. Din informatiile furnizate de Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) rezulta insa ca un absolvent de liceu are mai multe sanse de a se angaja decit un licentiat, cu conditia sa stapineasca o meserie ceruta pe piata.
“Faptul ca Bucurestiul este cel mai puternic centru universitar, atit din punct de vedere al numarului de studenti, cit si al specializarilor, creeaza un specif