Decizia a fost luata de ambasadorii UE luni si va fi anuntata oficial marti la Luxemburg, in cadrul unei reuniuni intre ministrii de externe ai Uniunii si omologul lor bulgar, Solomon Passy.
Vineri la pranz nu era inca limpede daca Bulgaria va putea sau nu sa incheie negocierile saptamana aceasta.
A fost nevoie de un efort de ultima ora al Comisiei Europene si al Irlandei, care detine presedintia Uniunii Europene pana la sfarsitul lunii.
Potrivit unor surse diplomatice, ambasadorii celor 25 de tari ale Uniunii s-au pus acum de acord asupra pachetului final, care contine o clauza-cheie.
Este vorba de posibilitatea amanarii cu pana la un an a aderarii efective a Bulgariei daca rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene vor concluziona ca Sofia nu si-a indeplinit angajamentele asumate in timpul negocierilor.
Unii diplomati sustin ca o asemenea clauza n-ar putea duce decat la o singura amanare de un an si ca e foarte putin probabil ca ea va fi folosita in cazul Bulgariei.
Desi Uniunea Europeana a introdus deja un sistem de monitorizare pentru cele zece tari care au devenit membre la 1 mai, e prima data cand se vorbeste de posibilitatea amanarii unei aderari.
Clauza se va aplica pe viitor si Romaniei si Turciei.
Elemente-cheie pentru Bulgaria
Pachetul final pentru Bulgaria contine alte doua elemente importante.
In primul rand, 240 de milioane de euro pentru perioada 2007-2009, dintre care cel putin jumatate pentru intarirea granitelor si restul pentru a asigura echilibrul bugetar al tarii in momentul in care incepe sa-si plateasca partea de contributiile la bugetul comunitar.
De asemenea, un protocol care consfiinteste inchiderea a doua unitati de la centrala nucleara Kozloduy in 2006, contra unei asistente financiare in valoare de 210