In consecinta, in numele luptei impotriva coruptiei patronate de PSD, dispare distinctia dintre "opozitia democratica" si "rest". "Restul" (PRM) nu a obtinut decat 8% din voturile pentru consilierii judeteni, si 7% dintre cele pentru consilierii locali; a pierdut, prin Gheorghe Funar, primaria Clujului; ei bine, acest partid, considerat sovin si extremist de toata presa internationala, dar acum aflat in plin declin si deruta - dupa ce in 2000 devenise al doilea partid al tarii - e resuscitat artificial de cei doi stalpi ai democratiei pro-occidentale! Respectabilitatea democratica, cautata cu disperare de Vadim prin tertipurile "pro-semitismului" si ale "schimbarii la fata", e acum oferita generos de cele mai importante personalitati ale Opozitiei. Iesirea din carantina politica - pe care nici macar abilul Eyal Arad nu pare a o fi reusit - se face de azi inainte pe bulevardul intitulat "Dreptate si Adevar"! Si nu suntem decat la locale! Ce se va intampla dupa alegerile generale din toamna? Va continua jocul dupa acelasi scenariu?
Mi se va raspunde - veche obiectie - ca politica si morala nu trebuie confundate. Dar atunci, daca morala nu are nici o valoare pentru politica, de ce trebuie sunata atat de aprig goarna mobilizarii impotriva coruptiei din PSD? Nu e coruptia un delict moral? Sa fie baronii locali mai impuri decat cloaca peremista? Sau cand vrei sa-ti desfiintezi adversarul, il acuzi de delicte morale, dar cand vrei sa-ti scuzi propriile delicte morale, invoci utilitatea si pragmatismul?
Dar fie: sa lasam morala deoparte! Chiar si tinand seama numai de considerente pragmatice, intelegerile locale sau nationale cu PRM mi se par extrem de paguboase din partea unei formatiuni politice care isi propune (si este capabila, dupa cum arata rezultatele alegerilor locale), sa castige alegerile din toamna.
Mai intai, daca Alianta vrea sa distruga