articol Adevarul
"Daca n-ai avut emotii, ai facut totul, cum am facut eu", se mandrea, ieri, Mihaela Joitescu, de la Scoala nr.17 din Bucuresti, la iesirea de la proba de Limba si literatura romana a testelor nationale. Colega careia ii vorbea, Ioana Krekam, de la aceeasi scoala, i-a intarit spusele: "Subiectele mi s-au parut simple. Chiar simple de tot, fiindca au fost din clasa a VIII-a.
Mai multe emotii am la matematica". Fetele, amandoua cu media celor patru ani de studiu de 9,64 si, respectiv 9,63, au mai multe emotii pentru apropiata repartitie computerizata. "As vrea la "Sf. Sava", dar sa vedem ce fac la teste". Roxana Ipate, de la Scoala nr. 17, nu credea ca ar putea lua mai putin de 7, asta pentru ca "la gramatica mi s-a parut mai greu".
Daca fetele mai aveau cat de cat emotii, baietii nu pareau pierduti cu firea. Robert Petre, Catalin Dumitrache si Mihai Alecu, colegi de scoala cu cele trei fete - toti prezenti la Centrul de testare organizat la Liceul teoretic "Nicolae Iorga" din Capitala - schimbau impresii despre cat de severi au fost profesorii supraveghetori si despre cum isi vor petrece dupa-amiaza.
Despre examen evident toti au fost de acord ca "a fost usor". Pe buna dreptate, elevii au apreciat subiectele de ieri de la Limba si literatura romana ca fiind accesibile.
Structurat in acelasi fel ca si in anii precedenti, subiectul a avut trei parti: o strofa din poezia "Toamna la Miorcani" de Ion Pillat, redactarea unei scrisori (15-20 de randuri) adresate fostei colege de banca si realizarea unei compuneri prin care sa se motiveze ca opera literara aleasa (studiata) este un roman.
Prima parte a avut noua intrebari legate de poezia lui Pillat, intrebari al caror raspuns viza cunostintele de fonetica, vocabular, morfologie si sintaxa. Pentru verificarea intelegerii textului au fost fo