Creditul neguvernamental si-a incetinit vizibil ritmurile lunare de crestere, dupa sase luni de mentinere a unei dobanzi de interventie ridicate a BNR, dar si ca urmare a introducerii normelor prudentiale in cazul creditului de consum.
Astfel, cat priveste creditul pentru persoane fizice, dinamica finantarilor a inregistrat o adevarata prabusire in februarie, imediat dupa intrarea in vigoare a normelor anuntate inca din decembrie, pentru ca in urmatoarele doua luni sa-si mai revina. Incetinirea este insa vizibila: 4,1% crestere in aprilie 2004 fata de 10,3% in aprilie 2003.
"Datele la patru luni ne arata o scadere semnificativa a vitezei creditului pentru populatie, ca efect al introducerii normelor prudentiale in februarie, a procesului de saturare a cererii la nivelurile curente de dobanda, dar si a modificarii cresterii bazei de raportare fata de perioada anterioara", a declarat Mihai Bogza, viceguvernator al BNR.
El spune ca in cazul companiilor efectul dobanzii ridicate mentinute de BNR nu a fost la fel de mare, in conditiile in care aceasta a fost privita de banci ca o alternativa atractiva de plasament. In plus, banca centrala nu a introdus norme speciale pentru acest segment de creditare. Cu toate acestea, creditul pentru companii a inregistrat o scadere in termeni reali in februarie. In martie, ritmul de crestere a fost vizibil mai mare decat in 2003, pentru ca in aprilie situatia sa se inverseze: 1,1% crestere reala comparativ cu 2,3% in aceeasi luna a anului trecut.
"Ne-am atins scopul de a tine sub control cresterea creditului. Pe fond, ne dorim pasi rapizi de crestere a gradului de intermediere bancara, iar datele de pe primele patru luni sustin estimarea unei cresteri a creditului cu 25-30% anul acesta, in termeni reali", afirma viceguvernatorul.
Mihai Bogza spune ca, in ciuda dinam