La Muzeul Militar National s-a deschis o adorabila expozitie inchinata de cei mari celor mici si celor care, indiferent de etate, stiu sa-si pastreze nealterata disponibilitatea ludica.
Copiii si copilaria in fotografia secolului al XIX-lea este o expozitie pe toate gusturile si pentru toate virstele. Initiata si elaborata de Cornelia König si Viorica Neagu – doua reputate muzeografe care au deja la activ ampla retrospectiva Szathmari din perioada septembrie 2002-martie 2003 (distinsa cu unul dintre premiile Ministerului Culturii si Cultelor) –, manifestarea reuneste exponate din majoritatea bibliotecilor si institutiilor muzeale importante ale Capitalei si ale tarii: Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul Municipiului Bucuresti, Biblioteca Academiei Romane, Biblioteca Nationala a Romaniei, Muzeul Satului, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei – Cluj, Muzeul Banatului – Timisoara, Muzeul Tarii Crisurilor – Oradea, Muzeul Judetean Botosani, Muzeul Judetean Buzau, Muzeul de Istorie Galati, Muzeul Judetean „Stefan cel Mare“ – Vaslui, Casa Muresenilor – Brasov si din citeva colectii particulare.
Copilaria apare reprezentata in toata splendoarea ei, de la induiosatoarele imagini ale bebelusilor in dantele si matasuri, protejati de bratele mamelor sau ale doicilor, la chipurile cu priviri speriate ale celor care abia invata sa mearga, de la cele cu expresii mirate, specifice virstei intrebarilor, la cele incarcate de demnitatea si constiinta propriei valori cind, la serbarea de sfirsit de an scolar, au fost distinsi cu un premiu. Toate aspectele copilariei au fost surprinse sensibil, de fotografi inventivi si dedicati artei lor. Este stiut ca era destul de greu sa captezi atentia unui copil pentru a-l tine nemiscat cele citeva secunde necesare expunerii si, de aceea, in studiourile fotografice se aflau, pe linga mobilele standard care sugerau