Mari companii si departamente guvernamentale au interzis angajatilor sa mai vina la serviciu cu telefoane mobile dotate cu camera video. Spionaj industrial si intruziune in viata privata, iata doua dintre acuzele aduse ultimelor generatii de celulare.
Telefoanele mobile dotate cu camera video, care pot face fotografii pe care sa le trimiti imediat catre o anume adresa reprezinta un adevarat boom in vanzari, multi intrebandu-se care este viitorul camerei digitale. Dar tocmai aceste facilitati au starnit un adevarat scandal in interiorul unor organizatii din lumea intreaga.
Astfel, Ministerul britanic de Externe, companiile Samsung si Intel au vazut in celularul cu camera o amenintare la securitatea institutiei, dupa cum se spune intr-un articol de pe site-ul bbc.co.uk.
Un oficial al operatorului de telefonie american Sprint declara chiar ca firmele din domeniul finantelor, producatorii hightech, institutii guvernamentale si laboratoarele de cercetari “sunt speriate de moarte“ din teama ca un angajat ar putea face o fotografie cu un asemenea aparat la locul de munca.
De altfel, pe lista organizatiilor din SUA care au interzis folosirea celularelor cu camera la serviciu, se afla si Lawrence Livermore National Laboratories, una dintre bazele cercetarilor in domeniul nuclear.
Viata privata
Posibilitatea spionajului industrial prin intermediul telefonului mobil cu camera nu este singura problema cu care se confrunta acest gen de celulare. Scoli, centre de fitness, consilii locale si chiar cluburi de striptease din SUA si Marea Britanie au interzis accesul persoanelor care au asupra lor celulare cu camera.
Mai mult, in SUA s-a pus problema unei masuri legislative impotriva telefoanelor cu camera care nu emit, in momentul “imortalizarii“ unei imagini, clasicul zgomot al aparatului de f