"Economia duduie!", a exclamat plin de incantare, zilele trecute, premierul Adrian Nastase. Ce-i drept, ultimele doua saptamani au adus o avalansa de statistici pozitive. Economia a crescut peste asteptari - 6,1% pe primul trimestru, in conditiile in care tinta Guvernului pentru intreg anul este de 5,5%.
A crescut productia, la fel investitiile, iar exporturile au avut un ritm de crestere superior importurilor. Inflatia pe luna mai a fost de numai 0,3%, record care a mai fost atins doar o singura data in ultimii 14 ani.
De "evolutii macropozitive" romanii au mai avut parte, vestea cea mai buna este ca, de aceasta data, prea putini au mai avut timp sa zambeasca ironic la exclamatia plastica a primului-ministru.
Daca nu se inghesuie la coada la agentiile de plasare sa prinda un loc pe listele cu oferte de munca in strainatate, romanii sunt ocupati cu calcularea ratelor pe care le au de platit luna viitoare pentru frigiderul, televizorul aspiratorul sau automobilul proaspat cumparat.
Ocupatia de baza a doua zi este sa preseze patronul sa-i treaca intregul salariu pe cartea de munca, pentru ca altfel nu i se aproba cardul de credit pe care l-a solicitat. Sau sa-si mai gaseasca un loc de munca, cu juma' de norma, care sa-i mai rotunjeasca veniturile.
Aceasta schimbare de mentalitate se regaseste in toate statisticile care provoaca uimire in ultima vreme - cresterea consumului intern, vanzarile spectaculoase de automobile, de produse electrocasnice sau de case, cresterea abia stavilita a creditului de consum, banii intrati in tara de la romanii de peste hotare, care, dupa unele estimari, depasesc 3 miliarde de dolari.
Totusi, experienta anilor trecuti, cand minunatele cifre statistice au trecut fara sa lase vreo urma in buzunarele romanilor, indreptateste o intrebare: ce sanse sunt de data asta sa fie a