Gordon Brown, seful Finantelor britanice, devine, azi, ministrul cu cea mai lunga activitate in acest post din istoria Marii Britanii. Zvonurile privind posibilitatea ca el sa-i succeada lui Tony Blair in postul de premier sunt din ce in ce mai insistente.
Brown bate recordul precedent, detinut de David Lloyd George, care a ocupat functia de ministru al Economiei si Finantelor timp de sapte ani si 43 de zile, intre 1908 si 1915, potrivit AFP.
William Gladstone a ocupat si el Downing Street 11, resedinta oficiala a ministrilor de Finante, timp de peste 12 ani, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dar in mai multe randuri, nu fara nici o pauza, cum este cazul lui Brown.
Trecerea de la o “adresa“ la alta, adica din Downing Street 11 in Downing Street 10, resedinta oficiala a premierilor, posibila si in cazul Brown-Blair, a fost lucru frecvent pana la cel de-al doilea razboi mondial, dar, de atunci, nu s-a prea repetat.
Omul schimbarii
Gordon Brown (53 de ani) a fost numit in post o data cu venirea la putere a laburistilor, la 2 mai 1997. El s-a straduit sa asigure o gestiune riguroasa a finantelor publice, ceea ce i-a atras porecla de “Ministrul de fier“. Sub bagheta lui, economia britanica n-a incetat nici un moment sa inregistreze cresteri.
Somajul aici este cel mai scazut din ultimii 30 de ani, inflatia este tinuta in frau, iar ratele dobanzilor au scazut in toamna lui 2003 la cel mai mic nivel din ultimii 40 de ani.
Pactul cu premierul
Nimeni nu se indoieste de dorinta lui Brown de a-i urma lui Blair in fotoliul de premier, in caz de noua victorie a laburistilor la alegerile generale, care ar putea avea loc in primavara lui 2005. Gurile rele spun ca ei au facut un pact, in 1994, cand amandoi candidau pentru presedintia Partidului Laburist. Atunci s-ar