Un consortiu international va investi 300 de milioane de euro in primele doua termocentrale private din Romania, una la Iernut si alta in Bucuresti.
Cele doua centrale de producere a energiei electrice si termice vor fi construite de la zero, operate in parteneriat de societatea ELCEN Bucuresti care are terenul si investitorii privati - companiile Bateman Group (Israel), Domberger Somogin si Electrowatt/Ekono Group din Elvetia.
Productia de energie electrica obtinuta de cele doua termocentrale acopera circa 10% din necesarul actual al economiei, insa cum Romania a fost inclusa in piata zonala de energie, nu este exclus ca cea mai mare parte a productiei celor doua sa fie exportata.
Cele doua termocentrale noi vor produce curent electric si energie termica la costuri cu 20-25% mai mici decit cele cu care lucreaza centralele deja existente, a spus ieri ministrul economiei, Dan Ioan Popescu.
ELCEN, partener cu terenul
In imediata vecinatate a termocentralelor de la Iernut si Bucuresti Sud, pe terenurile detinute de ELCEN Bucuresti, vor fi construite in urmatorii doi ani doua centrale noi de producere a energiei electrice si termice. “Sint primele investitii private in zona productiei de electricitate, de dupa '89”, anuntat ieri ministrul economiei, Dan Ioan Popescu.
“Memorandumul de intelegere s-a semnat acum citeva minute si speram sa grabim etapele, astfel incit investitia sa poata porni pina la sfirsitul anului”, a adaugat responsabilul MEC. Potrivit intelegerii, consortiul strain si societatea romaneasca ELCEN vor fi parteneri in doua societati mixte distincte.
Societatea romaneasca va aduce in afacere terenul si infrastructura deja existenta, precum si o parte din capacitatile existente (daca ele vor mai fi eficiente), in 2007, cind se estimeaza ca vor fi gata noile capacitati. Partenerii