Interviu cu Steve Foster, consilierul britanic de preaderare pe probleme de coruptie - Domnule Foster, inainte de a fi numit consilier de preaderare pentru combaterea coruptiei in randul politistilor romani, ati fost seful unitatii de informatii a Comandamentului de anticoruptie al Scotland Yardului. Cum apreciati activitatea de pana acum a autoritatilor de la Bucuresti?
- In Marea Britanie avem o unitate anticoruptie care raspunde de culegerea informatiilor privind coruptia interna, dezvoltarea informatiilor, luarea deciziilor si pregatirea cazului. Apoi, detectivii de invetigatie il depun la procurori pentru punerea sub acuzare si trimiterea in fata justitiei. In Romania lucrurile sunt diferite din cauza sistemului judiciar. Directia generala de informatii si protectie interna culege informatii, PNA continua investigatiile, iar Grupul de control al MAI se ocupa de problemele de disciplina. Sistemul este prea fragmentat. Trebuie sa fie un singur centru de colectare si dezvoltare a informatiilor.
- Ce ar trebui facut pentru a schimba acest sistem?
- Unitatea de protectie interna a DGIPI va fi extinsa, pentru a include si oameni de la Grupul de control al MAI, iar eforturile sale sa se uneasca cu cele ale procurorilor PNA, pentru a raspunde de combaterea coruptiei din minister. Sper ca, in acest an, sa se infiinteze unitatea de afaceri interne. As fi foarte dezamagit daca nu s-ar realiza acest lucru. Sunt ofiteri foarte bine pregatiti la DGIPI, deschisi fata de experienta noastra. MAI trebuie sa raspunda pentru coruptia propriilor cadre si este esentiala independenta alegerii tintelor. Unitatea trebuie sa fie capabila sa colecteze informatii de peste tot unde se simte coruptie si sa valorifice informatiile, indiferent de nivel. Independenta poate fi imbunatatita prin proactivitate. Unitatea nu trebuie sa fie pasiva, sa astepte sa vina informatii,