Clauza de monitorizare privind posibilitatea amanarii cu un an, pana in ianuarie 2008, a aderarii la UE a fost deja acceptata de Bulgaria. Clauza va fi aplicata in cazul in care autoritatile de la Bucuresti nu-si indeplinesc angajamentele. O clauza similara a fost deja acceptata de Bulgaria, pentru a putea incheia formal negocierile de aderare.
Potrivit lui Verheugen, citat de BBC, aceasta clauza nu va fi utilizata decat daca rapoartele anuale de monitorizare ale Comisiei Europene atrag atentia asupra unor lipsuri serioase in pregatirile pentru aderare.
Totodata, comisarul european a cerut mai multe eforturi pentru continuarea reformei in Justitie si si-a exprimat ingrijorarea fata de proiectul Autostrazii Brasov-Bors, acordat firmei americane „Bechtel“, pe care intentioneaza sa-l discute si saptamana viitoare in cursul vizitei sale la Bucuresti.
Ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, a declarat ca, desi precedentul Bulgariei este important, nu este sigur ca Romania va accepta o astfel de clauza, o astfel de posibilitate urmand sa fie analizata la summit-ul de la Bruxelles care va avea loc in cursul zilei de maine.
Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a refuzat, la inceputul acestei saptamani, sa promulge cele trei acte normative privind reforma din Justitie, aratandu-se nemultumit de forma in care a iesit din Parlament acest pachet legislativ, de o importanta maxima pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE) in 2007.
Astfel, Iliescu a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea de organizare judecatoreasca, pe motiv ca acest act normativ stirbeste din independenta Parchetului National Anticoruptie (PNA).
Toate acestea se intampla intr-un moment in care au mai ramas doar doua saptamani pana la ziua in care Guvernul Romaniei trebuie sa se prezinte in fata UE cu o reforma clara si coerenta in domeniu