Cei care au investit in actiuni ale celor cinci SIF-uri au castigat de la inceputul anului pana in prezent circa 83 la suta, iar daca se iau in calcul si dividendele distribuite de acestea, randamentul obtinut de investitori a fost de 100 la suta.
"Evolutia actiunilor SIF in acest an poate fi considerata de-a dreptul spectaculoasa, mai ales in al doilea trimestru al anului, fapt reflectat de aprecierea indicelui BET-FI (care caracterizeaza evolutia SIF-urilor - n. red.) cu circa 82,5%.
In conditiile unor cresteri semnificative in ultima perioada, este posibil sa asistam pe termen scurt la o stabilizare sau temporizare a cotatiilor SIF, insa cred ca pana la finalul anului este foarte posibil sa asistam la stabilirea unor noi maxime istorice pentru aceste actiuni", ne-a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de servicii de investitii financiare Prime
Transaction. Brokerii considera ca, daca legea pietei de capital va iesi in forma adoptata in Senat si daca SIF-urile vor proceda la modificarea statutului lor, vor putea exista investitori cu detineri maximale mult mai mari decat in prezent (1 la suta fata de 0,1 la suta).
"Acest fapt ar permite si investitorilor institutionali importanti sa se implice direct, in mod semnificativ, in tranzactii cu titluri SIF, fapt ce ar trebui sa determine o cerere mai mare in piata, deci si cresteri ale cursurilor SIF", a mai spus Brendea.
Pe de alta parte, legea pietei de capital va trebui urmata de un regulament care sa reglementeze mai in detaliu activitatea SIF, de aici putand sa apara informatii cu impact puternic asupra evolutiei cursurilor SIF pe termen mediu (rascumpararea actiunilor reziduale, administrarea SIF etc.). Reprezentantii societatilor de intermediere recomanda prudenta la investitia in actiuni SIF.
"Pe termen scurt, poate fi r