Exista slabiciuni de fond in performantele macroeconomice si de crestere economica ale Romaniei, avertizeaza Banca Mondiala in ultimul sau raport privitor la restructurarea pentru aderarea la Uniunea Europeana.
Dupa ce evoca, incurajator, mentinerea tendintei de crestere economica, de altfel asemanatoare celorlalte tari din regiune care au aderat sau spera sa adere la Uniunea Europeana, raportul Bancii Mondiale analizeaza, comparativ, problemele economiei romanesti.
Desi cresterea preturilor s-a temperat in intervalul 1999-2003, Romania continua sa functioneze in conditiile unei inflatii care “excede cu mult performantele altor tari din regiune, ale caror rate ale inflatiei au coborit sub 10% inca de la finalul anilor '90”, spune Banca Mondiala.
Romania, a doua tara ca dimensiuni dintre tarile central si est europene, este cea mai saraca, arata nivelul produsului intern brut pe locuitor.
Desi deficitul fiscal nu pare mare in comparatie cu cel inregistrat in tarile vecine, Romania are nevoie de ajustari viitoare si de o politica stricta a veniturilor, cu scopul de a mentine reducerea graduala a inflatiei si crearea a ceea ce banca numeste “spatiu fiscal pentru investitii prioritare”.
O alta problema a Romaniei este si deficitul de cont curent, care nici el, statistic vorbind, nu pare mare in comparatie cu alte tari.
In timp ce restul tarilor din zona isi pot finanta deficitul de cont curent din investitii straine directe, in Romania, diferenta dintre cita valuta iese din tara prin importuri si cita intra este acoperita partial doar de “capitaluri mobile”, adica de banii romanilor care muncesc in strainatate.
Romania este expusa astfel riscului ca banii sa iasa din tara masiv, lucru care ar putea afecta cresterea economica.
Investitiile straine directe intirzie sa apara, sint sub p