Pregatirea suprafetelor
Inainte de aplicarea tapetelor, stratul-suport trebuie sa fie uscat, plan si neted, fara crapaturi, adincituri sau bavuri. Dupa aproximativ doua luni de la turnarea betonului sau dupa opt zile de la terminarea tencuielilor la pereti, in conditiile unui timp uscat si unei temperaturi de peste +20 grade C, stratul-suport indeplineste conditiile pentru aplicarea tapetului. Mai intii se verifica si se inlatura denivelarile, se astupa fisurile, se inlatura stropii de mortar si zugraveala, se completeaza lipsurile de la trecerea tevilor. Defectele locale se repara cu pasta de ipsos, prin spacluire sau cu chituri speciale. Dupa uscarea reparatiilor, suprafetele se slefuiesc. Daca au mai fost zugravite, acestea se vor razui pina la tencuiala si apoi se vor repara defectele mentionate. Se prepara apoi o amorsa de apa si aracet (in proportie de 10 : 1) care se aplica pe pereti cu rola sau bidineaua.
Aplicarea tapetului
Benzile trebuie incleiate uniform cu adezivul indicat, pliate pe trei sferturi si apoi infasurate cu desenul in sus. Prima banda se fixeaza vertical cu ajutorul bolobocului pentru ca benzile urmatoare sa se alinieze corect. Se lasa un oarecare devans la tavan, astfel incit ulterior sa se echivaleze eventualele diferente de nivel. Se lipesc apoi celelalte benzi pornind din centru si mergind spre marginile lor cu ajutorul unei perii moi sau al unei role de cauciuc, avind grija sa nu ramina basici de aer sub tapet. In zona inaditurii se da un strat de clei pentru o mai buna aderenta. Petele de clei trebuie inlaturate cu un burete umed, prin tamponare.
? La colturi, una dintre benzi trebuie sa aiba un devans de 1-2 cm si e bine sa fie crestata in citeva puncte. Cealalta banda se aplica pe peretele urmator, din nou cu ajutorul bolobocului.
? In zona usilor se tapeteaza dintr-o singura directie. Banda