O depesa de presa a plecat de la Bruxelles si s-a raspandit cu viteza fulgerului pe toate meridianele: Bulgaria a incheiat negocierile cu Uniunea Europeana. Ieri, Consiliul de Externe al UE, care reuneste sefii diplomatiilor, a confirmat informatia. Cum este si firesc, la Sofia au pocnit dopurile de la sampanie. La Bucuresti, in Palatul Victoria, s-a lasat o tacere grea.
Daca Bulgaria se defazeaza de Romania, o amanare a aderarii noastre devine posibila. Sau si mai rau, probabila. Sa incercam o interpretare lucida a informatiilor de ultima ora.
Practic, Bulgariei nu i-a mai ramas de negociat nimic. Cel mult capitolul "Diverse". Ceea ce nu inseamna ca procesul s-a sfarsit. Chiar si in cazul Sofiei, oficialitatile Uniunii Europene anunta o monitorizare severa a modului in care sunt indeplinite, rand pe rand, angajamentele. Cu Romania e ceva mai complicat.
Plecata cu mare intarziere in cursa pentru aderare, in ciuda imprimarii de catre Guvernul Nastase a unui ritm accelerat de preluare a aquis-ului comunitar, mai sunt sapte capitole nefinalizate. Practic, sub actuala presedintie UE, care isi incheie mandatul la sfarsitul lunii, nu mai este posibila finalizarea decat a doua dosare: "Energia" si "Libera circulatie a serviciilor".
Dupa care mai avem de inchis nu mai putin de inca cinci capitole. Sub alta presedintie UE. In plin an electoral. La care se adauga si dificila perioada post electorala cand, cu certitudine, va exista un nou Guvern. Cu ministri care vor incerca, rand pe rand, clantele din Palatul Victoria, pana cand vor invata birourile si iesirile pe culoare.
Daramite sa deschida usile, uneori atat de ermetice, ale Uniunii Europene?
Si totusi, premierul Adrian Nastase e optimist. El aduna cu dificultate, punct dupa punct. Incurajare dupa incurajare. Bucurestiul va mai primi unele semnale de im