Din in ce in ce mai multe rapoarte efectuate pe diferite sectoare scot in evidenta starea critica in care se afla Romania, care se situeaza de multe ori pe ultimele locuri intre tarile europene.
Un exemplu in acest sens il constitue sistemul bancar, unde numarul institutiilor bancare raportat la o suta de mii de locuitori este de numai 0,17, in timp ce media Europei Centrale este de 0,30, iar a Statelor din Sud-Estul Europei - de 0,45.
Acest lucru este evidentiat intr-un studiu efectuat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a fost prezentat, ieri, de economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, intr-o conferinta organizata de FinMedia.
Locul codas se datoreaza si diferentei de 16 puncte procentuale intre dobanda platita de banci pentru resursele atrase si rata dobanzii aplicata la credite, care este cea mai mare din Europa. Marja de dobanda cea mai inalta din zona, cu exceptia Serbiei, in cazul clientilor neguvernamnetali, ecartul dintre rata dobanzii activa si pasiva se situa la 17,6% la sfarsitul anului 2002.
Anul trecut, diferenta a coborat usor, la 14,7%, dar s-a majorat in prima parte a lui 2004. In ceea ce priveste agentii economici, rata dobanzii active a fost mai mica, situandu-se la aproximativ 25%, in timp ce rata dobanzii pasive s-au plasat la peste 14%.
Un alt factor determinant se refera la creditul neguvernamental, ce reprezenta, la sfarsitul anului trecut, 16,4% din PIB, fiind sub nivelul inregistrat in tarile din zona de sud-est a Europei.
Oficialul BNR este de parere ca o majorare anuala cu 25% a creditului pentru firme si populatie va permite Romaniei sa atinga, la momentul aderarii la UE, o pondere similara cu media din prezent consemnata in Europa Centrala, 32,9%.
Cu toate ca, fata de anul trecut, s-a inregistrat o crestere cu peste 50% la creditul n