Jurnalul National va semnaleaza un caz de o deosebita gravitate. Cativa dintre magistratii consultanti care urmeaza sa fie numiti in functii de Ministerul Justitiei au un trecut dubios care nu concorda cu viitoarea functie. Consiliul Economic si Social nu si-a facut datoria in selectarea candidatilor.
COSMIN BABII
In urmatoarele zile, reprezentantii Ministerului Justitiei sunt pe cale sa desemneze viitorii magistrati consultanti in mai toate judetele. Printre candidatii care trebuiau selectati serios, asa cum prevede legea, de catre reprezentantii Consiliului Economic si Social (CES) s-au “strecurat“ si persoane care fac de rusine roba de magistrat.
Unii colegi de breasla de la instantele din tara sunt indignati ca urmeaza sa imparta birourile cu indivizi care au avut de-a face cu legea si au profitat ani de zile, traind la limita legalului. Mai mult, exista viitori magistrati consultanti, care au avut numeroase dosare penale, a caror probitate morala absolut necesara viitoarei meserii este categoric pusa la indoiala.
Situatia este cu atat mai suparatoare daca luam in calcul faptul ca incepand cu 1 ianuarie anul viitor se vor infiinta Tribunalele Muncii (Romania isi aliniaza legislatia dupa modelul UE). De la acea data, rolul magistratilor consultanti va fi unul foarte important, acestia urmand sa motiveze sentintele, practic vor pune solutii in dosarele cu litigiile de munca.
In momentul de fata, conflictele de munca sunt solutionate la tribunal de un complet format din doi judecatori si doi magistrati consultanti, unul din partea patronatelor si altul de la sindicate. Conditiile si procedura de selectie a candidatilor pentru posturile de magistrati consultanti sunt reglementate de HG 900/2002. Postul de magistrat consultant este pentru o perioada de patru ani.
Iata traseul care trebuie parcurs pentru