Ce a indeplinit si ce ii ramane de facut Romaniei pana la intrarea in Uniunea Europeana, precum si data cand va fi primita, sunt subiecte pe agenda celor 25 de lideri europeni care se intalnesc, azi si maine, la Bruxelles, intr-un summit crucial.
IRINA CRISTEA
Pentru Romania, zilele urmatoare se anunta extrem de importante.
Pe langa proiectul Constitutiei Uniunii si viitorul presedinte al Comisiei Europene, pe agenda summit-ului ce are loc azi si maine la Bruxelles urmeaza sa se discute cum a evoluat Romania, cat de multumitoare sunt reformele facute in ultima perioada si ce angajamente isi iau liderii celor 25 de state privind inchiderea negocierilor, semnarea tratatului de aderare si aderarea propriu-zisa.
Semnalele par pozitive. La inceputul saptamanii, Romania a finalizat o parte din negocierile la Capitolul 31, care include prevederi de tipul: care va fi contributia Romaniei la Banca Europeana de Dezvoltare? Tot atunci au avut loc o serie de discutii la nivelul Consiliului de Asociere Romania-UE, organismul care supravegheaza respectarea prevederilor Acordului European.
E DE BINE. Se deduce, din concluziile acestor discutii, ca Romania va avea parte de o reactie buna din partea Consiliului Europei, la reuniunea care incepe azi.
Se asteapta ca, in concluziile Consiliului, Romania sa fie incurajata sa continue, ca si pana acum, reformele in care s-a angajat, subliniindu-se ca negocierile pot fi incheiate pana la sfarsitul anului.
De asemenea, semnalele arata ca oficialii europeni vor anunta ca, din iulie, expertii Comisiei vor incepe sa lucreze la proiectul tratatului de aderare al Romaniei, proiect la care Bucurestiul a inceput, de asemenea, lucrul. Este de asteptat si ca statele membre ale Uniunii sa reafirme ca scopul comun este ca Romania sa semneze tratatul de aderare in 2005 si s