Avem o problema legata de depozite, care au scazut de la 32% la 25,7%. Suntem cu mult sub media Europei de Sud-Est, unde procentul de economisire este de 50% si cu mult sub cel din Uniunea Europeana, unde media este de 82%, a declarat Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Oamenii sunt tentati sa-si cumpere bunuri de consum, sa-si schimbe masina, sa plece in vacanta si se gandesc tot mai putin sa-si puna un ban deoparte.
“Crearea unei piete a economisirii pe termen lung si mediu nu va fi posibila decat atunci cand mai multe conditii vor fi simultan indeplinite: scaderea inflatiei, care sa permita propunerea unor dobanzi fixe, schimbarea comportamentului populatiei, care sa-si diminueze preferinta pentru lichiditati si tranzactii in numerar“, a opinat Patrick Gelin, director general BRD.
Oamenii strang putin
Un studiu elaborat de compania de cercetare a pietei Mercury Research confirma aceasta tendinta. Procentul oamenilor care economisesc a scazut de la 33% (in septembrie 2003) la 26% (in aprilie 2004), conform studiului citat. Datele statistice arata ca doar un sfert din cetatenii din Romania sa gandesc sa puna deoparte un ban, iar acestia traiesc, in special, la oras si au studii superioare.
“Ei strang, in medie, cam 20% din venitul pe care-l castiga intr-o luna, iar 75% dintre oameni economisesc sub 25% din venitul lunar familial“, spune Laura Nicoara, director de cercetare la compania Mercury Research.
O treime din economii sunt la saltea
Din trei oameni, unul isi tine banii acasa, releva studiul citat. “Datele arata ca 32% dintre cei care economisesc isi tin banii acasa, 63% ii depun la banci, cel mai adesea in depozite la termen in lei“, spune Nicoara. Ea mai afirma ca cele doua grupe de oameni sunt aproape paralele, in sensul ca doar 5