Alegerile locale din Romania au furnizat, duminica trecuta , o surpriza enorma. Opozitia Alianta DA a obtinut majoritatea in 15 judete, desi inainte de alegeri nu controla decat doua. Partidul Social Democrat, la putere, a pierdut 15 judete (plus Capitala); desi este in continuare majoritar, el nu mai detine controlul decat asupra a 20 de judete.
Daca electoratul PSD este stabil (32%), progresul spectaculos (33%) al opozitiei - Alianta DA - alarmeaza PSD, incepand chiar cu seful partidului, premierul Adrian Nastase.
Motivul: alegerile prezidentiale si legislative nationale din luna noiembrie a acestui an. Alegerile locale au valoarea unui test si este extrem de probabil ca PSD-ul, amestecat in nenumarate afaceri de coruptie si de deturnare de fonduri, sa fie invins in alegeri. Adrian Nastase s-a grabit sa anunte o dublare a pensiilor si a ajutoarelor sociale.
Coruptia, flagelul politicii romanesti
In tanara si fragila democratie romaneasca, alegatorii au votat, de fiecare data, contra partidului la guvernare. Dar lupta pare sa fie in van si fara finalitate: puterea macinata de coruptie este inlocuita de opozitie care, imediat ce ajunge la putere, plonjeaza, la randul ei, in afaceri.
Ex-comunistii, regrupati la sanul Partidului Social Democrat, au fost schimbati de la putere in 1996, din cauza nenumaratelor cazuri de deturnare de fonduri. Dar, din aceleasi motive, Conventia Democrata Romana (CDR), un mozaic de partide cu obediente diverse, a pierdut alegerile in anul 2000.
Nu este o intamplare ca Transparency International a indicat ca, pentru anii 2002-2003, clasa politica din Romania era cea mai corupta din Europa. PSD, din nou la putere de patru ani de zile, promisese ca va lupta contra coruptiei si a saraciei. Dupa patru ani, bilantul este dezastruos.
Coruptia guvernarii social-democr