Firma americana Noble Ventures, care a detinut pachetul majoritar de actiuni de la Combinatul Siderurgic Resita (CSR) a dat statul roman in judecata pentru "incalcarea Tratatului bilateral dintre Romania si SUA privind protectia investitorilor straini in Romania".
Investitorul american sustine ca pe parcursul anului 2001, cand la CSR au avut loc mai multe miscari de protest, statul roman ar fi trebuit sa se implice si sa ii asigure protectia. De altfel, procesul a fost intentat in august 2001, cand Noble Ventures era inca actionar la societatea resiteana. Pana acum au fost adunate datele, primele audieri fiind programate in toamna acestui an.
Dupa ce, intr-o prima faza, valoarea despagubirilor solicitate s-a cifrat la 200 de milioane de dolari, Noble Ventures si-a majorat pretentiile la 350 milioane de dolari. Procesul se desfasoara la Curtea de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala de la Washington.
Lista de acuzatii a investitorului american cuprinde si rezilierea contractului de privatizare din 2002, unul dintre capetele de acuzare fiind exproprierea.
Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, a declarat ca a apelat la serviciile uneia dintre cele mai mari firme de avocatura din SUA pentru acest proces, deoarece "in joc sunt foarte multi bani". "O sa folosim toate caile de atac", spune Ursache.
Presedintele AVAS a lansat si o amenintare: "In cazul unei decizii favorabile firmei americane vor fi trasi la raspundere cei care au privatizat combinatul", in situatia de fata fostul FPS condus de Radu Sarbu. "Sa fim cinstiti, atunci am avut o serie de stangacii, dar nici americanii nu au jucat corect", a mai spus Mircea Ursache.
Noble Ventures a cumparat, in 2000, 94,4% din actiunile CSR, valoarea totala a tranzactiei, in care sunt incluse si investitiile, f