Decizia ministrului Justitiei, Cristian Diaconescu, de a refuza, in baza unui vid legislativ, reinvestirea in functie a 16 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) ameninta sa arunce o noua napasta asupra instantei supreme, deja supraincarcata cu mii de dosare si aflata in criza permanenta de magistrati si de spatiu.
Practic, incepand de luni, cei 16 judecatori, printre care si presedintii a trei sectii, Penala, Civila si Contencios-Administrativ, nu mai pot intra in sedintele de judecata.
Pe de alta parte, nu au fost numiti alti magistrati in locul lor, ceea ce va perturba activitatea instantei supreme, lipsita astfel, pe o perioada nedeterminata, de aproape o cincime din corpul judecatorilor cuprins in schema de personal a institutiei. Aceasta in conditiile in care, in ultimii ani, numarul de dosare ajunse pe masa judecatorilor de la ICCJ a crescut progresiv.
Astfel, in 2003, pe rolul instantei supreme s-au aflat 43.201 de cauze, de trei ori si jumatate mai multe decat in 1995 (13.217), si de peste patru ori mai multe decat in anul 1994. Dar cea mai puternica criza s-a declansat, anul trecut, in luna iunie, cand, printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului, toate recursurile din tara au fost trecute in competenta ICCJ.
In scurta vreme, judecatorii s-au vazut practic sufocati de dosare de recurs venite din toate colturile tarii, in conditiile in care numarul de judecatori nu a crescut. In urma semnalelor transmise atat de conducerea instantei supreme, cat si de societatea civila, ordonanta ce a stat la baza acestui dezastru a fost modificata in aceasta primavara, dar raul fusese deja facut.
Doar in primele trei luni ale anului, numarul dosarelor nesolutionate a crescut de la 20.877 la 45.120. Pe de alta parte, chiar daca se face abstractie de recursuri, fiecare judecator de la instanta sup