In 2002, doar 1.771 de romani cu venituri de peste 32.000 de euro
Ministerul Finantelor nu are o statistica la zi a cistigurilor romanilor, ierarhizate pe niveluri de venit. Nici nu va avea aceste informatii deoarece Fiscul nu inregistreaza statistic decit veniturile de natura salariala, care se supun impozitarii globale, ne-a declarat un oficial din MFP. Restul veniturilor, de tipul banilor cistigati din speculatii bursiere, dobinzi bancare, vinzari de proprietati sau dividende nu sint centralizate. ?Ne intereseaza sa stim daca un contribuabil a platit toti banii datorati pe impozit. Cistigurile care nu se impoziteaza global, ci direct de unde se cistiga banii, nu ne mai preocupa. N-avem nici un text de lege care sa ne permita sa tinem o asemenea evidenta?, ne-a declarat sursa citata. Sigur, daca Fiscul este interesat de cistigurile unui anumit contribuabil, poate sa adune toate informatiile in functie de codul numeric personal al acestuia, a mai spus oficialul MFP.
In 2002, doar 1.771 de romani cistigasera sume care sa depaseasca un miliard de lei, echivalentul a aproximativ 32.000 de euro. ?Este greu de crezut ca sint atit de numeroase persoanele cu venituri anuale de peste 1,2 milioane de euro, chiar daca am lua in considerare veniturile din afaceri?, sustin oficialii Finantelor. Doar daca nu cumva studiul amintit, care ?pipaie? potentialul de consum al pietei produselor de lux, nu estimeaza si veniturile din asa-zisa economie ?gri?.
?Nici un roman nu cistiga lunar, numai din salariu, 100.000 euro. Potrivit studiilor noastre, cele mai mare salarii sint obtinute in domeniul bancar. Presedintii si vicepresedintii bancilor au un salariu net de circa 20.000 dolari. Insa daca ne referim la venituri obtinute din afaceri, exista peste 12.000 de romani care cistiga lunar 100.000 euro. Iar domeniile principale ar fi industria petroliera si comer