Peste 23.000 de romani si bulgari, care au intrat in Marea Britanie in ultimii doi ani, pe baza controversatei scheme de acordare de vize de munca, trebuie sa aduca dovezi ca au pus bazele unei afaceri, in caz contrar ei urmind a fi expulzati.
Anuntul a fost facut de ministrul de interne David Blunkett dupa publicarea, in urma cu doua zile, a doua rapoarte care confirmau acuzatiile potrivit carora mii de romani si bulgari au primit vize pentru Marea Britanie in mod fraudulos.
Cele doua anchete au fost conduse de Biroul National pentru Audit si de Ken Sutton, oficial in cadrul Ministerului britanic de Interne, dupa demisia, in luna aprilie, a secretarului de stat din Ministerul de Interne, Beverley Hughes, in urma izbucnirii scandalului vizelor.
Potrivit “The Guardian”, romanii si bulgarii au avut posibilitatea, din 1995, de a intra in Marea Britanie in baza Acordului de Asociere al Comunitatii Europene (ECAA). Ei aveau de dovedit ca au pus bazele unor afaceri viabile care sa le permita sa se intretina, pe ei si familiile lor, fara a fi nevoie de vreun ajutor public.
In prima faza, solicitantii erau intervievati de oficiali din Sofia si Bucuresti, care transmiteau ulterior recomandarile Ministerului de Interne britanic. In 2003, sistemul a devenit mult mai deschis si a presupus transmiterea solicitarilor de viza direct Ministerului de Interne britanic, pentru aprobare. Dupa schimbarea politicii de acordare a vizelor, peste 8.
000 de romani si bulgari au primit astfel de vize, guvernul britanic recunoscind ulterior ca exista “dovezi clare” privind comiterea unor fraude.
Potrivit raportului Biroului National de Audit, unii solicitanti nu aveau pregatirea necesara pentru afacerea propusa sau nu aveau nici cea mai vaga idee despre ce continea planul lor de afaceri.
Alti aplicanti nu cunosteau limba en