La doar o luna dupa aderarea la Uniunea Europeana, noile state membre au inceput sa aiba probleme cu cresterea preturilor.
VALI BLANARU
Majoritatea statelor central-europene care au aderat la UE la data de 1 mai 2004, au observat o accelerare a ratei inflatiei luna trecuta. De vina sunt cresterea impozitelor si taxelor vamale potrivit reglementarilor impuse de Bruxelles.
Economistii au apreciat ca progresul preturilor, anuntat miercuri de Eurostat, va pune in garda bancile din regiune, dar au adaugat ca accelerarea inflatiei este mai mult un efect exceptional al intrarii in UE.
CONSUM. Majorarile lunare de preturi au fost mai alerte in tari precum Polonia, Ungaria si statele baltice decat in zona euro. Daca scumpirea petrolului a stimulat inflatia pe intreg teritoriul UE, noile state membre au asistat la cresteri suplimentare ale preturilor din cauza majorarii taxelor si impozitelor, dar si a epuizarii rapide a produselor comercializate in magazine.
In Polonia, cresterea lunara a indicelui armonizat al preturilor de consum a fost de 1,1% in luna mai, fata de 0,7% in aprilie, astfel incat rata anualizata a inflatiei a atins 3,5% – cel mai ridicat nivel din peste doi ani.
Cresterea a fost mult mai semnificativa decat cea de 0,3% inregistrata in medie in zona euro, unde Portugalia si Spania au consemnat cele mai inalte rate lunare ale inflatiei, de 0,8% si, respectiv, de 0,6%. In Lituania, Letonia si Estonia, progresul preturilor din luna mai s-a cifrat la 1,5%, 1,3% si, respectiv, la 1,9%.
SPECULATII. “In Lituania, unii jucatori din piata au folosit prilejul intrarii in UE pentru a mari preturile in luna mai. Dar nu exista motive pentru aceste cresteri“, a afirmat recent comisarul european Dalia Gribauskaite, fost ministru al Finantelor in Lituania.
Polonia a marit TVA-ul la dive